Talonpoikaishäät Halikossa v.1961

Kaunis sunnuntai 23.7. vuonna 1961,
kuuden hevospelin kulkue lähti seurakuntatalon edestä kirkonkylästä noin 4 km:n matkalle ja saapui klo 14 aikaan Kreivinmäelle (Maorlanmäelle). Juhlavat talonpoikaishäät, joita myös kruunuhääksi kutsuttiin, voivat alkaa...
Esityksen ohjasi taiteilija Niilo Honkanen, tervehdyspuheessaan lehtori Aino Nummila korosti kotiseututyön merkitystä ja vanhojen tapojen kunniassa pitämistä. Morsiamena oli Sinikka Pilpola, sulhasena Raimo Kurvinen, puhemiehenä Niilo Sibelius ja morsiamen pukijana, kaasena Rauni Pilpola.





Näin Salon Seudun Sanomat 25.7.1961 kertoi tapahtumasta:

Allaoleva lehtileike SSS 25.7.61 avautuu TÄSTÄ klikkaamalla PDF-tiedostoksi uuteen ikkunaan!






SSS 25.7.61 - Klikkaa kuva isommaksi!



Halikon Kreivinmäellä vietettiin talonpoikaishäitä vanhoin menoin

Tämän kesäiseksi Kreivinmäen merkkijuhlaksi muodostui viime sunnuntaina siellä vietetyt - Halikon Nuorisoseuran ja Kotiseutu- ja museoyhdistyksen toimesta pidetyt - vuosisadan vaihteen aikuiset talonpoikaishäät. Juhlia suosi kaunis sää ja yleisöä oli saapunut "häihin" pitkälti toistatuhatta. Lehtori Aino Nummila piti tervehdyspuheen ja selosti vanhaa halikkolaista häiden viettotapaa.

  Passarityttöjen kattaessa juhlapöytiä saapui hääkulkue paikalle. Pelimannit tekivät parastaan ja hevoset hirnahtelivat morsiusparin noustessa kulkueen edessä ajaneilta rattailta, joita seurasi viidet hevospelit hääparin omaisia ja vieraita. Sulhanen luovutti asiaankuuluvan viinapullon ensiksi hevosen suitsiin ehtineelle ja sai siitä hyvästä hyväntahtoiset nuhteet. Hääparille ja vieraille tarjottiin tuota pikaa koolklasit ja esitettiin nuorelle parille onnittelut kädestä pitäen. Puhemiehen Niilo Sibeliuksen annettua vastavihityille elämänohjeita, istuutuivat kaikki morsiuskahville, jota maisteltiin ja ryystäiltiin tasseista.
  Halikkolaisissa häissä syötiin ja juotiin kolme päivää ja niinpä nytkin ruokaa oli pöytien täydeltä: oli juurisklooraa, makslooraa ja perunlooraa, oli puljonki ja pironki (piirakka), oli paistia ja sahtia. Viimemainittua juotiin yhteisestä haarikasta, joka kiersi pöydässä miehestä mieheen. Hääaterian kohokohta oli morsiuspuuro, johon oli kätketty kultainen sormus. Sen saaja olikin sitten seuraavana aviovuorossa, ja kaikesta päätellen niin taisi nytkin käydä.
  Puvut olivat vanhoja ja aitoja. Viehkeällä morsiamella Sinikka Pilpolalla oli musta puku, joka oli vyötetty valkoisella solmukkeella. Valkoinen huntu, myrttikruunu ja tekokukkavihko kuuluivat myös morsiamen asuun. Jaloissa olivat morsiamella niinkuin muillakin naispuolisilla pitkävartiset paulakengät. Morsiuspuuron passaajat olivat poikain puvussa, joka sekin oli huvittava perinteen mukainen menettely. Lettipäiset tytöt pitkine hameineen ja silkkishaaleineen olivat poikien kanssa — joista eräät tupruttivat komeasti piippua — pienessä kurtiisin pidossa. Eräs heistä Eero Linnamaa piti tytölleen kauniin serenaadinkin ja vertasi mielitiettyään ihmeitten ihmeeseen.
  Kanttoori Mikko Nordström puhui vastavihityille ja varoitti vanhempia "antamast paha esimerkki mukuloil, sentähre et mukula tekevä samal taval peräs".
Pelimannit viuluineen, haitareineen ja klarinetteineen puettuina bonsuuneihin ja silkkitörmäreihin ja knalleihin soittivat häävalssit ja purppurit. Neitien Pilpoloiden johtamat tanssit kuten 9-osainen purppurikin menivät kevyesti ja joustavasti. Nuoret kisailivat piirilauluin ja sokkoleikein, joihin komea sulhanen Raimo Kurvinen vei keveästi liikehtivän morsiamensakin. Riemun raikuessa kohoteltiin sitten morsian — helmat hulmuten — useamman kerran "morsjantuoleineen ilmaan".
  Häätalon tarjoilu päättyi teenjuontiin "kanelkorppujen" kera, mutta isäntä Lauri Helle pyysi vieraitaan komeasti saapumaan vielä huomenissakin syömään ja juomaan. Tämän jälkeen olikin yleisöllä tilaisuus Kreivinmäellä nauttia samanlainen hääateria, kuin morsiustalossa juuri oli tarjoiltu ja siten omakohtaisesti tutustua vanhaan halikkolaiseen juhlaruokaan.
V. N.


Taas oli tämänkin sivun luomisessa mukana useita halikkolaisia avustajia, ja joku muuallekin muuttanut, kiitos kaikille osallistuneille!         -       www.halikko.com


Jos Sinulla on tapahtumasta lisää kuvia tai muuta lisätietoa, laita sähköpostia osoitteella
pauli.lahtinen@gmail.com
Ja huomaa, kuvat saavat olla pienikokoisiakin, ylempänä olevat hääkulkueen kuvat ovat olleet alkuperäisena n. 6x6 cm tai 9x9 cm, usein pienestäkin kuvasta saa tehtyä ihan hyvän kuvan
Tarvittaessa hoidamme kuvien skannauksen (kopioinnin) ja alkuperäiskuvat palautetaan omistajille.