Graavisuolattu lohi

Graavisuolaus on helppo tapa valmistaa juhlava lohi. Sekä tuore että pakastettu lohi sopivat graavisuolattaviksi. Pakastelohi sulatetaan puoliksi.

1 kg lohta, mieluusti keskipala
2/-3 tl kokonaisia valkopippureita
1/2 dl suolaa
1/2 dl sokeria
2 nippua tilliä silppuna

Suomusta lohi ja leikkaa kala kahdeksi tasakokoiseksi palaksi. Älä poista nahkaa. Irrota kaikki ruodot pihdeillä. Kuivaa palat talouspaperilla. Murskaa pippurit, sekoita ne suolaan ja sokeriin. Ripottele osa seoksesta ja vähän tilliä syvän lautasen pohjalle. Aseta lautaselle toinen paloista nahkapuoli alaspäin, ripottele pinnalle puolet jäljellä olevasta mausteseoksesta ja runsaasti tilliä. Aseta päälle toinen fileepala nahkapuoli ylöspäin. Ripottele loput mausteseoksesta ja tillistä päälle. Peitä lautanen ja anna kalan maustua kaksi vuorokautta jääkaapissa. (Lohen voi graavisuolata myös pakastepussissa.) Kaavi mausteet lohen pinnalta ja leikkaa ohuita viipaleita vinottain.

Graavatun lohen kastike

2-3 rkl sinappia
1 rkl sokeria
1/2-1 rkl viinietikkaa
1/2 tl suolaa
½ maustemitta valkopippuria
1 ½ dl öljyä
½ dl tillisilppua

Tee näin:
Sekoita keskenään sinappi, sokeri, viinietikka, suola ja pippuri. Lisää öljy koko ajan voimakkaasti sekoittaen, ensin pisaroittain, sitten ohuena norona Sekoita joukkoon tilli.


Edelliselle sivulle! Etusivulle!