Pakastetun pienen joulukinkun kypsentäminen

Sulata pakastettu juhlakinkku tai kinkkurulla pakkauksessaan. Juhlakinkun ja kinkkurullan sulamisaika on huoneenlämmössä n. 10-15 tuntia, jääkaapissa n. 2-3 vrk. Ota kinkku ajoissa ennen paistamista huoneenlämpöön. Ihannetilanne on, jos kinkun sisälämpötila on n.+10°C uuniin laitettaessa.
Lämpötila on helpointa tarkistaa digitaalisella paistolämpömittarilla. Laita heti jääkaappikylmään kinkkuun paistolämpömittari. Siitä on helpointa ja vaivattominta seurata kinkun sisälämpötilaa.
Poista kinkku pakkauksestaan, mutta jätä verkko paikoilleen. Käytä kinkun paistossa joko perinteistä lihalämpömittaria tai digitaalista osoittamaan kinkun kypsymistä. Ilman lämpömittaria on kypsyysasteenarvioiminen erittäin vaikeaa. Työnnä lihalämpömittari kärki vinottain kinkun sisään siten, että se on kinkun paksuimmassa kohdassa.
Nosta kinkku uuniritilälle silavapuoli ylöspäin ja työnnä uuniin. Voit kypsentää kinkun myös uunivuoassa. Laita ritilän alle uunipannu ja kaada siihen vettä, joka pitää uunin kosteana. Lämpötilan kohoamista on helpompi seurata, kun käännät mittarin asteikon uunin suuluukkuun päin. Paista kinkkua alhaisessa lämmössä +100-125°C (kiertoilmauunissa +80-100°C), kunnes lihalämpömittari näyttää n. +77°C. Mikäli pidät hieman ylikypsästä kinkusta, anna sen sisälämpötilan nousta + 80 °C:een. Kinkun paistoaika on 60-70 minuuttia lihakiloa kohti. Huolehdi, että uunipannulla on vettä koko kypsymisen ajan.
Nosta kinkku työpöydälle ja peitä foliolla. Sisälämpötila nousee vielä lämmön tasaantuessa 2-3 astetta.
Poista verkko ja rasva vasta jäähtyneestä kinkusta ja kuorruta se haluamallasi tavalla.
Joulukinkku on joulupöydän keskipiste. Muistathan kuitenkin , että joulukinkkua ei saa pitää pöydällä pitkiä aikoja, vaan pöytään leikataan vain sen verran viipaleita kuin on tarpeellista.


Edelliselle sivulle! Etusivulle!