Paistettu kalkkuna

kalkkuna
1 tl paprikaa
1 tl rakuunaa
1 tl kirveliä
1/2 l porkkana-, sipuli- ja selleriviipaleita

Poista noin 10-asteinen lintu pussista. Poista kalkkunan sisältä kaulapala ja lisäelimet. Pyyhi lintu kuivaksi ja mausta lintu sisältä paprikalla ja yrteillä. Leikkaa kasvikset sentin paksuiksi viipaleiksi. Pane kalkkuna, sisäelimet, kaulapala ja kasvikset paistopussiin. Sulje pussi ja tee sen ylimpään kulmaan reikä. Paista lintua 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa. Laske lämpötila 110 asteeseen. Jatka paistamista noin tunti/ kilo.
Neljäkiloisen kalkkunan arvioitu paistoaika on siis neljä tuntia. Lintu on kypsää, kun sen kinttulihat ovat pehmeitä ja lihat irtoavat jalkojen luista. Kalkkunan jalkalihojen lomassa kulkee kovia rustomaisia jänteitä, jotka vaikeuttavat kypsyyden toteamista.
Kalkkunan kypsyyden näkee myös sisällä olevasta nesteen väristä. Kirkas neste kertoo kypsästä linnusta. Jos mehu on punertavaa, jatka paistamista. Poista kypsä kalkkuna paistopussista. Suojaa kalkkuna foliolla tai pergamiinilla ja peitä se liinoilla.
Leikkaa kalkkunan rintalihakset poikkisyin. Näin lihasta tulee mureaa syötävää. Lisäkkeeksi sopivat esim. jouluinen luumu ja päärynä.
Kastikkeen valmistus
Tyhjennä paistopussista kaulapala, sisäelimet, kasvikset ja liemi kattilaan. Lisää vettä tai punaviiniä niin, että ainekset peittyvät. Keitä lientä hiljalleen mielellään jopa tunti. Siivilöi liemi ja poista pinnalle noussut rasva. Suurusta liemi ohrakkaalla, suhteessa 1/2 litraa lientä, 2/3 desiä ohrakasta. Anna kastikkeen kiehua 10 minuuttia ja mausta kastike suolalla.
Lähde: Jaakko ja Petri Kolmonen


Edelliselle sivulle! Etusivulle!