Kalkkunahöystö

Kun ruokailijoita on paljon, kannattaa kalkkunasta tehdä myös höystöä. Silloin yhdistetään kastikkeeseen paistopussin sisältö ja kalkkunan luut nahkoineen.
Irrota kalkkunasta koivet. Poista koivista, siiventyngistä ja kalkkunan luustosta kaikki lihat. Moni poistaa lihoista myös nahat ja panee ne kiehumaan kastikeliemeen. Leikkaa luut nivelten kohdalta pienemmäksi ja pane ne kattilaan. Peitä luut vedellä ja anna luiden kiehua hiljalleen reilu tunti. Liemestä saat maukkaamman, jos keität sen tänään ja kuumentamisen jälkeen siivilöit sen huomenna. Keitettäessä luita osan vedestä voit korvata punaviinillä. Siivilöinnin jälkeen lientä kannattaa keittää kokoon. Näin saadaan maukkaampi kastike.
Suurusta kastike ohrakkaalla. Sekoita jauhe kylmään veteen ja kaada se kiehuvaan liemeen koko ajan vispaten. Anna kastikkeen kiehua 10 minuuttia. Tilkka konjakkia parantaa kastikkeen makua. Hautumisen yhteydessä alkoholi haihtuu ja näin kastike sopii autoilijallekin. Paloittele lihat luumua pienemmiksi paloiksi ja anna höystön muhien makuuntua 15 minuuttia. Mausta höystö suolalla.
Liemen voit suurustaa myös maitokastikkeen tapaan. Litralle kastiketta tarvitset 70 g voita tai margariinia ja 1 desin puolikarkeita vehnäjauhoja. Sulata rasva ja sekoita jauhot joukkoon. Anna seoksen kypsyä pari minuuttia. Älä ruskista jauhoja. Lisää kiehuvaa nestettä desin erissä kastikepohjaan koko ajan vispilällä tehokkaasti pohjaa myöten sekoittaen. Kun kastikepohja kiehahtaa ja sakenee, jatka liemen lisäämistä. Anna kastikkeen kiehua vähintään 10 minuuttia ennen lihapalojen lisäämistä. Lihapalojen kanssa kastike saa hautua vielä 10 minuuttia.
Ohje: Jaakko ja Petri Kolmonen


Edelliselle sivulle! Etusivulle!