Särkisäilyke kotona uunissa

Pyydä isoja särkiä riittävästi - myös siiat, muikut jopa ahvenet käyvät. Perkaa kalat hyvin (suomusta kalat, poista päät, kidukset, sisukset ja evät), huuhtele ja paloittele purkkiin meneviksi paloiksi.

Tee mausteseos (ohje n. viittä perattua kalakiloa kohti, viidestä kilosta tulee uunillinen keskikokoisia purkkeja):
- ruokaöljyä 0,6-0,8 l
- 100 gr suolaa (itse käytän merisuolaa, liukenee seokseen vaikeammin)
- puolet kilon ketsuppipullosta (pyrettä vähän vähemmän)
- neljäsosa kilon sinappipullosta
- noin 1,5 – 2 dl viinietikkaa (etikkaa vähän vähemmän)
- kokonaisia valko- ja mustapippureita.

Pursottele aineet kulhoon ja vatkaile sekaisin.

Laita purkin pohjalle ensin lisämausteina mm:
- sipulia ja/tai valkosipulia,
- tilliä,
- laakerinlehtiä (litran purkkiin kokonainen, pienempiin purkkeihin vähemmän).

Lado kalapalat purkkiin, painele melko tiukkaan, jätä hieman tilaa mausteseokselle. Lusikoi seos purkkeihin. Arvioi, että seosta tulee oikeassa suhteessa purkin kokoon nähden. Kierrä purkinkannet melko tiukasti kiinni.

Laita purkit kylmään uuniin, säädä lämpötila parin tunnin ajaksi 125 – 150 asteeseen.
Alenna sitten lämpötilaa 102-105 asteeseen 10 tunnin ajaksi. Purkkien sisältö kiehuu hiljalleen ja kypsentää särjet. Anna jäähtyä uunissa.

Katso että purkit ovat umpioituneet (näet sen siitä, että kannet ovat lommolla alaspäin ja niitä on erittäin vaikea avata, avattaessa kuuluu suhahdus).

Ja nyt särkisäilyke on valmis.
Nautittavia hetkiä säilykkeen teossa ja ruokailussa hyvässä seurassa!

Lähde: Pauli Kärkkäinen / http://www.peda.net/verkkolehti/kuopio/koulutuspalvelukes?m=content&a_id=125

JA TOINEN MELKEIN SAMA:

Hanki ensimmäiseksi kalat. Särkiä esiintyy lähes kaikissa vesistöissä Suomessa. Niitä saat kesäisin onkimalla ja talvisin pilkkimällä. Yksinkertaisimmillaan pyydys koostuu siimasta ja koukusta, johon kiinnitettyä syöttiä (mato tai toukka) puraiseva kala voidaan helposti nostaa ylös. Kalojen koolla ei ole suurta väliä, mutta voisi ajatella että pienet ovat ohutruotoisimpia.Tärkeintä että kalat ovat nimenomaan särkiä, sillä se ohutruotoisena, maukkaana ja herkästi kypsyvänä sopii erinomaisesti säilykekalaksi. Kun sinulla on kalat tee näin:

Perkaa kalat poistamalla suolet, päät, evät ja suomut. Paloittele kalat johonkin astiaan, lisää suola ja sekoita. Pane sitten kalanpalat vaikkapa 1/2 litran lasipurkkeihin jättäen vähintään 1/3 osa tyhjää tilaa. Kaada purkkeihin kalojen päälle kotimaista rypsiöljyä noin puolet kalojen täyttökorkeudesta, enempää ei tarvitse koska kaloista itsestään irtoaa nestettä ja kalat kypsyessään painuvat kasaan. Lisää vielä mausteeksi muutama ruokalusikallinen ketsuppia ja sekoita vähän. Sulje purkit kiertämällä kannet tiiviisti kiinni ja laita ne uuniin kypsentymään 125-150 C -asteeseen viideksi tunniksi. Kun aika on kulunut sammuta uuni ja anna purkkien jäähtyä. Vie ne sitten kylmään jossa ne säilyvät hyvin, paitsi että ne tulevat nopesti syödyksi. Purkin umpioitumisesta voi olla varma tarkastamalla että peltikansi on painunut sisäänpäin lommolle. Valmiissa säilykkeessä on selkäruodotkin täysin pehmenneet joten sitä voi levittää sellaisenaan leivälle. Maku on erinomainen.

Lähde: http://www.kotinet.com/jarmo.raudaskoski/sarkisailyke.htm

SIUNATUKSI LOPUKSI SIVUN YLLÄPITÄJÄN TEKEMÄ
ARVIN KALASÄILYKE


n. 0,5 kg:n tölkkiin laitetaan pohjalle senttivettä, vuorotellen kalaa paloina (mitä kalaa vaan) väliin ketsuppia, tilliä, sitruunapippuria ja taas kalaa ja ketsuppia jne ja 1,5 tl suolaa koko satsiin. Tölkit laitetaan 150 asteiseen uuniin tölkkien kannet hellästi päälle, ei kiinni.
Haudutetaan uunissa 3 tuntia. Nostetaan pois uunista ja kierretään kannet kiinni. Säilytetään kylmässä.
Tässä muutama kokeilemani vaihtoehto:
-vettä, kalaa, sipulia, ketsuppia
-vettä, kalaa, valkosipuli, ketsuppia
-vettä, kalaa, öljyä, sipulia, valkosipulia, ketsuppia
-vettä, kalaa, öljyä, sipulia, ketsuppiaEdelliselle sivulle! Etusivulle!