Rosvopaisti

Noin 3 kg:n lampaanpaisti
Marinointiin (mielellään jo edellisenä päivänä):
1-2 rkl suolaa
1 dl öljyä
hiukan hunajaa
valkosipulin kynsiä

Tee paistiin pieniä viiltoja ja laita niihin valkosipulinkynsien palasia. Sivele hunaja ja ripottele suolaa joka puolelle paistia ja lorota öljyä päälle. Laita muovipussiin marinoitumaan jääkaappiin seuraavaan päivään, tai ainakin siihen saakka kunnes hiillos on valmis. Joka tapauksessa nosta lampaanpaisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen kypsennystä. Kääri paisti tiiviisti, monin kerroin folioon (ensimmäinen kerros voi olla myös kostutettu leivinpaperi). Folion ympärille voit kietoa vielä sanomalehtiä hyvän kerroksen.
Kuopan valmistus:
Rosvopaistin teko aloitetaan kuopan kaivamisella. Kaiva noin ½ metriä syvä maakuoppa, mielellään saviseen soramaahan. Vuoraa kuopan reunat tiiliskivillä tai luonnon kivillä. Polta kuopassa nuotiota, kesäkelillä riittää n. 4 tuntia. Hiillos tasataan ja sekoitetaan. Varmista, ettei liekkejä jää (kytevä tuli voi polttaa paistin karrelle).
Paistaminen:
Nosta paisti hiilloksen päälle. (Hiukan hehkuvia hiiliä voi levittää paistin päällekin) Peitä paisti maakerroksella tiiviisti. Viileällä ilmalla voit polttaa pientä nuotiota paistin päällä lämmön varmistamiseksi. Yhden paistin paistoaika on n.4 tuntia, useampaan varaa kuusikin tuntia. Kokonainen lammas hautuu kypsäksi yön yli. Nosta paisti kuopasta, anna hiukan jäähtyä ja leikkaa tarjolle.
Riittää noin kymmenelle.


Edelliselle sivulle! Etusivulle!