PARI ROSVOPAISTIOHJETTA
Tee soveltaen vaikka näiden mukaan!

Rosvopaisti kymmenelle

1 kg Porsaan kassleria
1 kg Naudan paistia
1 Lanttu
4 Porkkanaa
2 Sipulia
1 Valkosipuli
Karkeaa suolaa
Rosmariinia
Timjamia

10 Suurta perunaa

Kaiva kuoppa, noin puoli metriä joka suuntaan ja vuoraa se reunoiltaan kivillä. Tähän käyvät tavalliset luonnonkivet, tiiliskivet tai vaikka vanhat kiuaskivet. Pakkaa kivet niin, että ne pysyvät tiiviisti toisissaan kiinni.

Täytä kuoppa ja sytytä päälle nuotio. Käytä kuivia koivuhalkoja, koska niiden lämpökerroin on korkea. Polta nuotiota ainakin kaksi tuntia, jotta saat aikaan kunnon hiilloksen.

Kuori kasvikset ja mausta lihat hieromalla niiden pintaan karkeaa suolaa ja yrttejä. Jätä lihapalat mahdollisimman suuriksi, äläkä poista kalvojakaan, sillä ne pitävät lihaa kasassa. Kasslerin rasva antaa makua ja mehevyyttä ruualle.

Pakkaa ruoka tiiviiseen foliopakettiin. Käytä joko paksua foliota tai useita kerroksia tavallista. Kääri perunat omiin foliopaketteihinsa.

Lapioi hiillos ja kuuma maa-aines sivuun ja aseta foliopaketit vuorattuun kuoppaan. Lapioi nyt maa takaisin pakettien päälle varoen hajottamasta foliota.

Nostele hiillos päällimmäiseksi ja anna ruuan muhia kuopassaan pari-kolme tuntia tuntia. Ensimmäisen puolen tunnin aikana hiilloksen alta pitäisi alkaa nousta tuoksuja ja höyryä, siitä tiedät, että lämpö on jokseenkin kohdallaan.

Kun aika on täysi, siirrä maa taas sivuun ja anna paistien vielä vetäytyä paketissaan ainakin vartin verran, mielellään jopa puoli tuntia ja syö hyvässä seurassa.

(Lähde: www.yleq.fi YLEQ:n Päivän ruokavinkki/Sami Garam)


Rosvopaisti

1 kpl (n. 1, 5 kg) JärviSuomen hunajakasleria (tai muu vastaava)
3 rkl sinappia
3 rkl ketsuppia
1 rkl rakuunaa
Paketointiin 2 reilua palaa voipaperia ja tukevaa foliota.

Nosta kasleri voipaperille ja levitä mausteet lihan pintaan. Kääri liha yhteen arkkiin kerrallaan niin, että paketin kulmat tulevat hyvin suojatuiksi. Neljään arkkiin erikseen käärittynä paketista tulee riittävän tiivis. Kaiva noin puolimetriä syvä kuoppa hietamaahan, jonka sivut ovat n. 60 x 60 senttiä. Vuoraa kuoppa tiiliskivillä. Polta kuopassa kuivaa lehtipuuta kaksi tuntia. Huolehdi, että hiiliä muodostuu reilu ämpärillinen ja arina todella kuumenee. Nosta hiilet pois kuopasta. Laita lihapaketti arinalle kuopan pohjalle ja kaada hiilet päälle. Suojaa kuoppa tuulelta. Paisti on kypsää lihan paksuudesta riippuen 2 ½ -3 ½ tunnissa. Voit valmistaa rosvopaistin myös uunissa. Työnnä lihapaketin keskiosaan paistomittari. Kypsennä 150 asteessa n. 2 tuntia per kilo. Liha on kypsää, kun mittari näyttää 80 astetta.


Edelliselle sivulle! Etusivulle!