Rosvopaisti
- elämys, joka täytyy kokea edes kerran kesässä

Kokeneet kesärosvot hankkivat lampaanpaistin, laillisesti kaupasta tietenkin. Aloittelijalle on porsaan kasleri erittäin hyvä vaihtoehto. Noin 1,5 kilon kaslerista saa 5 - 6 hengelle paistin, joka pysyy kuumassa hiekkakuopassaan mehevänä, vaikka kypsymisaikaakin katsottaisiin melkein vaikka auringosta.

Lihan voi marinoida etukäteen ja säilyttää maustumassa muovipussissaan aina paketointihetkeen saakka. Yksinkertaisin on n. ½ desiä kutakin-seos, jossa on öljyä, soijakastiketta ja hunaja-omena-viinietikkaa. Ropsaus rosmariinia joukkoon ei ole pahitteeksi.

Näin se käy

1. Kaivetaan hiekkarinteeseen noin 1/2 metrin syvyinen halkaisijaltaan alle metrin kuoppa, jonka reunat vuorataan kivillä tai tiiliskivillä.

2. Kuopassa poltetaan reipasta nuotiota noin kolmen tunnin ajan, niin että syntyy paksu, hyvä hiillos.

3. Paisti kääritään ensin kasteltuun voi- tai leivinpaperiin (pari kerrosta) ja sitten alumiinifolioon, jota saa niinikään olla 2-3 kerrosta. Lopuksi se paketoidaan kostutettuihin sanomalehtiarkkeihin. Jotta paisti saadaan kypsänä ja ehjänä pakettina ylös nuotiosta, on hyvä kääriä vielä pala kanaverkkoa sen ympärille.

4. Paistille kaivetaan hiukan koloa hiillokseen, päälle kerätään kuumaa tuhkaa ja ympärille lämmennettyä hiekkaa. Jos kasleri on esim. 1,5 kg:n painoinen, kaivetaan se ylös 2 - 2,5 tunnin kuluttua.

5. Noin tunti ennen kypsymistä upotetaan tuhkaan myös puhtaaksi harjattuja, folioon käärittyjä perunoita. Herkutteluun varataan lisäksi sinappia ja kesän tuoreita kasviksia. Rouskutetaan tuoretta kurkkua, retiisejä, porkkanoita ja tehdään tuttavuutta kukkakaalin kanssa!

Rosvopaistiin sopiva kasleri kannattaa tilata Pirkkatorin pojilta jo hyvissä ajoin ennen rosvopaisti-iltaa...

Ohje: Liha-alan tiedotus ry


Edelliselle sivulle! Etusivulle!