Piparinmakuinen joulukinkku

(20 annosta, à 185 g)

1 (noin 5 kg) Pirkka-juhlakinkku

Kuorrutus:
1 keltuainen
1 rkl perunajauhoja
1/2 dl Pirkka-sinappia
1 dl (noin 50 g) Pirkka-piparkakkuja murskattuna

Koristelu:
pieniä luumutomaatteja
kumkvatteja
tuoretta rosmariinia

1. Anna pakastetun juhlakinkun sulaa hitaasti viileässä. Se sulaa koosta ja sulatuslämpötilasta riippuen parissa päivässä. Nosta kinkku huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla noin 10 astetta uuniin laitettaessa.

2. Huuhtele kinkku ja pyyhi pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle foliolla vuoratun uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Työnnä paistomittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle mutta ei kosketa luuta. Paistomittari kannattaa työntää kinkun kylkeen, jotta pisto¬reiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta.

3. Kypsennä kinkkua 125 asteen uuninlämmössä, kunnes paistomittari osoittaa 75?80 astetta. Aikaa kuluu 60?80 minuuttia / kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.

4. Anna kinkun jäähtyä foliolla peitettynä. Poista verkko ja nahka. Sekoita keltuaiseen perunajauhot ja sinappi. Sivele kinkun pinta sinappiseoksella ja ripottele päälle piparkakkumurskaa. Kuorruta kinkkua 225 asteessa noin 15 minuuttia. Koristele vati grillivartaaseen pujotetuilla luumutomaateilla, kumkvateilla ja rosmariinilla.

Lähde: www.pirkka.fi


Edelliselle sivulle! Etusivulle!