Virolainen joulumakkara Verivorst

Joulu- eli verimakkaran valmistus vie aikaa. Siitä huolimatta makkaranteko on monessa kodissa perinne. Usein tehdään suurempi annos kuin vain omaa perhettä varten. Jouluaattoaamuna sidotaan punainen nauharusetti makkaralenkkiin ja nauhaan pistetään kuusenoksa. Näin koristeltuna makkara ojennetaan kynnyksen yli kotiin, jossa ei joulumakkaraa tehdä. Jouluiloa saajalle ja vielä enemmän antajalle.

1 kg kokonaisia ohraryynejä
2,5 L vettä
suolaa
750 g siankylkeä
2-3 suurta sipulia
50 g voita
1/2 tl mustaapippuria
1 rkl meiramia
1 rkl timjamia
1 L sianverta
n. 8 m suolta

Huuhdo ryynit siivilässä ja keitä ne suolavedessä. Kun ryynit ovat turvonneet, lisää sianliha pieninä kuutioina, mausteet ja hienonnettu voissa paistettu sipuli. Keitä seos kannen alla miedolla lämmöllä tai 160 asteen uuninlämmössä ryynimäiseksi puuroksi. Anna puuron vähän jäähtyä. Siivilöi veri. Sekoita kaikki aineet yhteen ja työnnä seos suoleen, ei liian tiukkaan. Sido makkarat lenkeiksi. Täytetyt makkarat pannaan nyt haaleaan, suolattuun veteen, vain 2-4 makkaraa kerrallaan. Vesi kuumennetaan hitaasti kiehumapisteeseen (95º). (Jos vesi kiehuu, makkarat voivat särkyä). Hauduta makkaroita 10-15 min. Nosta ne vedestä reikäkauhaila ja pane vierekkäin. Muutaman minuutin kuluttua pistele reikiä makkaroihin. Säilytä kylmässä tai pakasta.

Joulumakkaran paistaminen: Ennen tarjoamista makkarat paistetaan. Pane makkaralenkit voideltuun uunivuokaan. Pane niiden pinnalle rasvanokareita tai paista ne suolatun siansivun kanssa. Paista ensin 180ºº :ssa uunissa 15-24 min., nosta sitten lämpö 250-275 asteeseen ja paista vielä 8 minuuttia. Tarjoa paistoliemen kanssa - mielellään puolukan ja perunoiden kera.

Lähde: Ellen Roosme: Virolainen keittokirja, Gummerus 1986


Edelliselle sivulle! Etusivulle!