Saslökin tekemisen salat

Kypsien makkaroiden lämmittäminen avotulella ei ole kai ihan oikeaa grillaamista, vaikka monesta suomalaisesta siltä tuntuukin. Raakamakkaroiden kypsentäminen jo on melkein sitä. Virolaisilla on pitkät perinteet lihan paistamiseen vartaissa. Viimeisen kymmenen vuoden aikana on uutena valmistustapana lisääntynyt myös barbeque-uuneissa kypsentäminen.

Vartaita eli saslökkeja voi kypsyttää joko pihalla tai kotitakan hiilloksella. Virolaistakkoihin on rakennettu vartaita varten telineet. Yksinkertaisin ulkogrilli on suorakaiteen muotoinen, jaloilla seisova metallilaatikko, jonka leveys on pienempi kuin vartaiden pituus. Sellaisessa voi polttaa tavallisia puita ja siirtää sitten hehkuvat hiilet vartaiden alle.

Vartaat ovat litteitä. Niissä ei lihapala rupea pyörimään ja niitä on helpompi kääntääkin grillissä tai takan telineellä. Vartaita löytää lähes jo kaisesta suuremmasta kaupasta.
Neuvostoaikana opittiin tekemään vähäisillä mausteilla mehevän tuloksen tuova marinadi sianlihalle. Paras tulos tulee kasslerista eli niskasta, mutta muitakin lihaisia osia voi käyttää. Tärkeää on, että lihassa on rasvaa, muutoin tulos on kuiva. Mausteeksi tarvitaan maustepippuria, suurehkoja sipulilohkoja (noin 3 cm kanttiinsa) ja etikkaa. Perheenemännillä on erilaisia tapoja tehdä marinointi. Tässä niistä yksi.

Laita suurehkot, noin 3-4 sentin lihapalat astiaan. Lisää etikkaa, vahvinta mahdollista, pari ruokalusikallista (tai maun mukaan) ja sekoita nopeasti lihojen sekaan. Lisää paloitellut sipulit, maustepippurit ja kiehuvaa vettä niin paljon, että lihat juuri peittyvät. Sekoita vesi mahdollisimman nopeasti. Silloin se sulkee lihapalojen pintasolukot. Laita astian päälle paino ja vie koko komeus jääkaappiin tai kellariin yhdeksi vuorokaudeksi. Vuorokauden kuluttua sipulit ovat pehmenneet ja liha marinoitunut.

Työnnä liha- ja sipulipalat vartaisiin ja laita hehkuvan hiilloksen yläpuolelle, ei siis grillilevylle tai ritilälle. Näin liha ei pala kiinni ritilään, vaan kypsyy säteilylämmöllä. Edellä kerrotun vesi-marinadin teho on siinä, että sianliha on kypsyttyään sisältä mehevä.

Yhteen vartaaseen mahtuu monta sataa grammaa lihaa, mutta on aina muistettava kansanviisaus yhden grilli-illan vieraan tarpeista: "kilo lihaa ja litra viinaa." Muina lisäkkeinä käytetään erilaisia tomaattipohjaisia kastikkeita ja tuoreita vihanneksia.

Ne, jotka eivät ehdi tai halua itse marinoida, voivat ostaa lihatiskistä valmiiksi marinoitua saslökk-lihaa. Ne ovat tavallisesti pienissä ämpäreissä, marinadejakin on monenlaisia.

Lähde: Mikko Savikko: Porsaanpaistia ja perunasalaattia, OU Guide Marketing, Tallinna/Tallinn 2011


Edelliselle sivulle! Etusivulle!