Täytetyt lantut

Miksi syödä keväisin maailman toiselta puolen tuotuja – ja ties millä kasvatettuja – kasviksia, kun lähiruokaakin on tarjolla?
Lanttu (viroksi kaalikas) on yksi niistä raaka-aineista, jota näkee ruokapöydässä valitettavan harvoin. Löysin vanhasta virolaisesta keittokirjasta täytettyjen lanttujen ohjeen ja muuntelin sitä hieman. Kaikki raaka-aineet löytyvät, edulliseen hintaan, virolaisista ruokakaupoista. Tämä ei ole pikaruokaa.
Pienet lantut kuoritaan, isommista voi vuolla pari pienempää. Ylijääneistä paloista voi tehdä raastetta. Kun lantun todella raastaa eikä tee siitä suikaleita, niin se mehustuu maukkaaksi. Sen voi maustaa esimerkiksi puolukoilla.
Lantut keitetään kypsiksi ja jäähdytetään. Niin niitä on helpompi käsitellä. Sisus koverretaan jättäen noin sentin seinämät. Kaikkea poistettavaa osaa ei laiteta täytteeksi ja sen voi käyttää kasvispyttipannuun tai paistettuna liharuokien lisäkkeeksi.
Täytteeksi menevä lanttu pilkotaan pieneksi ja siihen lisätään muut aineet. Virolaisessa reseptissä ehdotettiin savukalaa, edullisimmillaan se on purkillinen savustettuja kilohaileja eli sprotteja. Mausteeksi voi lisätä pieneksi hakattua sipulia, tilliä sekä täytettä sitomaan hieman keitettyjä tattarisuurimoita sekä 1–2 kananmunaa. Viimeiseksi tarkistetaan suola ja lisätään halutessa rouhittua pippuria. Seoksella täytettyjen lanttujen päälle lisätään juustoraastetta. Noin 180-asteisessa uunissa täytetyt lantut valmistuvat alle tunnissa. Lisukkeeksi sopii smetana. Savukala sopii yllättävän hyvin lantun makuun.

Teksti: Mikko Savikko,
T H E B A L T I C G U I D E ™ H U H T I K U U 2 0 1 3
http://balticguide.ee/fi/


Edelliselle sivulle! Etusivulle!