Sipulipiirakkaa syksyyn

Peipsistä saa erinomaisia sipuleita. Vaikka ne voivat olla jokaisen keittiön koristeenakin, paras paikka niille on kuitenkin sopiva ruoka. Sipulikeitto on ehkä helpommasta päästä, mutta kannattaa kokeilla myös sipulipiirakkaa. Siitä saa sopivasti säätämällä niin lihakuin kasvissyöjillekin sopivan. Pohja syntyy helposti rahka-voitaikinasta. Perussuhteet jäävät hyvin mieleen: 250 g pehmeää voita, saman verran rahkaa ja myös 250 g jauhoja, joihin sekoitetaan noin teelusikallinen leivinjauhetta. Tällaisella taikinalla peittyy noin puoli uunipellillistä tai suurehko pyöreä vuoka.

Voi ja rahka sekoitetaan keskenään hyvin, joukkoon lisätään jauhot. Ne voivat olla pelkästään tai suuremmaksi osaksi vehnäjauhoja, mutta osa voi olla ruis- tai ohrajauhoja. Oheisessa piirakanpohjassa neljännes on ohrahiutaleita. Valmis taikina laitetaan jääkaappiin kelmun sisään tekeytymään, ja aloitetaan sipuleiden kuoriminen. Kuoriminen helpottuu, kun upottaa sipulit hetkeksi kuumaan veteen. Sipulin määrän voi jokainen itse päättää, mutta uunipellilliseen minulla meni niitä noin kilo. Sipulit leikataan suikaleiksi ja haudutetaan pannulla joko voissa tai muussa rasvassa. Hieman savun makua saa, kun rasvana käyttää pilkottua pekonia.

Sipulimassa maustetaan suolalla ja pippurilla, sokeria unohtamatta. Pilkottu valkosipulikin sopii mukaan. Ennen kuin lisätään hapankermaa sekä kananmuna tai kaksi, annetaan sipulien jäähtyä jonkin aikaa. Taikina levitetään uunipellille tai vuoan pohjaan. Sitä paistetaan 10–15 minuuttia noin 200 asteessa eli niin kauan, että pinta on kuiva. Sipuliseos kaadetaan taikinalevyn päälle, ja sen päälle voi ripotella hieman juustoraastettakin. Sipulikerroksen paksuudesta riippuen piirakka kypsyy noin 20–40 minuutissa.

Sipulipiirakan voi nauttia niin kylmänä kuin lämpöisenäkin.

Lähde: The Baltic Guide = http://balticguide.ee/fi/


Edelliselle sivulle! Etusivulle!