Pääsiäishenkinen kääretorttu

Pääsiäisenä lisäproteiinia etsivien makupalaksi sopii kääretorttu, jossa on vaikutteita pashasta.
Ensiksi tehdään kääretorttupohja. Sen perinteinen ohje on lasillinen kananmunia (4 kpl), lasillinen sokeria (2 dl) ja 2/3-lasillista vehnäjauhoja sekä 1/3-lasillinen perunajauhoja. Leivinjauhetta ei tarvita. Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi ja jauhot lisätään mieluiten siivilän avulla ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Se kaadetaan leivinpaperilla päällystetylle uunipellille, levitetään tasaiseksi ja kypsennetään uunissa noin 225° asteessa 6–7 minuuttia.

Torttupohja kumotaan sokeroidun leivinpaperin päälle ja pohjalla ollut paperi poistetaan. Helpompi tapa valmistaa kakku tästä eteenpäin on leikata levy kahdeksi ja laittaa täyte väliin. Kääretortun teko on hiukan hankalampaa.
Täytteeksi sekoitetaan 300 grammaa rusina-rahkaa (esim. Tere rosina kohupiimapasta, 7,1 prosenttia proteiinia), puoli desiä hasselpähkinämurskaa ja noin 100 grammaa paloiteltua marmeladia. Siihen lisätään kolme liotettua ja kuumassa vesitilkassa sulatettua liivatelehteä. Noin kahden desilitran vatkattava vaniljakastike vatkataan ja lisätään muun täytteen joukkoon. Täytteen voi antaa kovettua jonkin aikaa jääkaapissa. Kääretortun rullaus onnistuu silloin paremmin.
Torttupohja kosteutetaan appelsiinimehulla esimerkiksi pullasutia käyttäen. Täyte levitetään päälle ja kääretorttu kääritään rullaksi aluspaperin avulla. Kun se on ollut muutaman tunnin kylmässä, voi siitä leikata viipaleita, joiden päälle voi laittaa koristeeksi marmeladia tai hedelmiä.

Teksti: Mikko Savikko,
T H E B A L T I C G U I D E ™ M A A L I S K U U 2 0 1 5
http://balticguide.ee/fi/


Edelliselle sivulle! Etusivulle!