Virolainen perinneruokapöytä -nettiartikkeli

Mitä kuuluu virolaiseen perinneruokapöytään? No ainakin possua ja perunaa - ja kamaa.

Tallinna24 valmisti maistelumenun virolaisista perinneherkuista. Joko olet maistanut näitä kaikkia?

Toivottavasti maistuu - tai head isu, niin kuin täälläpäin on tapana toivottaa.

Kilohailivoileipä (kiluvõileib). Virossa sana leib tarkoittaa nimenomaan rukiista mustaa leipää. Kilu eli kilohaili nautitaan puolestaan anjovismaisena kalasäilykkeenä. Yhdistä nämä kaksi ja lisää leivän päälle vielä vähän voita, kananmunaa ja ruoho- tai kevätsipulia. Onneksi olkoon, olet juuri valmistanut itsellesi perinteisen virolaisen kilohailivoileivän! Suolainen herkku maistuu alkupalana, mutta on myös mainio hiukopala keskelle kiireistä päivää.

Lihahyytelö eli syltty (sült). Ulkoisesti virolainen syltty muistuttaa mitä tahansa tutisevaa aladoobia, mutta etelänaapurin ohjeiden mukaan ruoka valmistuu aivan omia polkujaan. Ennen vanhaa sylttyä keitettiin vain joulupöytään, mutta ajan myötä se on vahvistanut asemansa ympärivuotisena ruokalajina. Se soveltuu kylmäksi alkupalaksi tai keitettyjen perunoiden kera lounaaksi. Syltyn kavereina maistuvat vahva sinappi, marinoitu piparjuuri sekä sopivasti laimennettu etikka.

Verimakkara (verivorst). Mustamakkara ei ole vain tamperelaisten etuoikeus, vaan sillä pääsee herkuttelemaan myös Virossa, jossa sitä pidetään jopa yhtenä tärkeimmistä kansallisherkuista. Virolainen verimakkara valmistetaan perinteisesti porsaan verestä ja lihasta sekä ohraryyneistä. Erityisen suuressa suosiossa verimakkara on jouluna, jolloin sen lisukkeina maistuvat puolukkahillo ja marinoitu kurpitsa.

Mulgipuder ja mulgikapsad. Nämä suomalaiskorvaan ehkä hieman rivohkonkin kuuloiset perinneherkut ovat lähtöisin Mulgimaalta, Etelä-Virossa sijaitsevan Viljandin kupeesta. Mulgipuder on perunoista ja ohrasuurimoista valmistettu puuro, joka höystetään rasvaisesta sianlihasta tehdyllä kastikkeella. Mulgikapsad puolestaan marssittaa sianlihan kaveriksi hapankaalin. Pari tuntia haudutettu liha-hapankaali-ohrasuurimohöystö tarjoillaan perunoiden ja mustan leivän kanssa.

Talkkuna (kama). Kun virolainen on ihan kamoissa, voi kyse olla varsin viattoman nautintoaineen käyttämisestä - kama on nimittäin suomeksi talkkunaa. Rukiista, vehnästä, ohrasta ja herneistä valmistettu talkkunajauho on virolaisruokakaupoissa erittäin ostettu tuote, joka maistuu perinteisesti kefiirin kanssa. Variaatioitakin löytyy vaikka muille jakaa. Aamupalalla maistuvat monelle virolaiselle kamapallid eli talkkunamurot, herkkuhetkiä varten voi ostoskoriin sujauttaa myös Kamatahvel-suklaalevyn.

Lähde: http://www.tallinna24.ee/artikkeli/334063-virolaiset-perinneruoat-top-5-joko-olet-maistanut-kamapalleja


Edelliselle sivulle! Etusivulle!